dijous, 7 de febrer del 2008

Cedir les dades de caràcter personal

La majoria de nosaltres té la sensació que la nostra informació personal circula lliurament i està disponible per a qualsevol empresa que vulgui pagar el preu que costa adquirir-la. Tot i així hem de saber que la llei regular la cessió de la informació de caràcter personal a terceres parts.

Entenem per cessió o comunicació de dades a tota revelació de dades feta a una persona diferent a l’interessat o tota obtenció de dades resultant de la consulta d’un fitxer, la seva interconnexió amb altres fitxers i la comunicació de dades feta per a una persona diferent de l’afectada.

La norma general ens indica que la cessió de dades personals a terceres persones, només es podrà realitzar si tenim el consentiment del titular de les dades general tal com s’exposa a l’article 11.1 sobre comunicació de dades :

Les dades de caràcter personal objecte del tractament només poden ser comunicades a un tercer per al compliment de finalitats directament relacionades amb les funcions legítimes del cedent i del cessionari amb el consentiment previ de l’interessat.

La comunicació de dades té excepcions a la norma tal com s’exposa a l’article 11.2 de la Llei, que ens diu el següent :

El consentiment que exigeix l’apartat 11.1 no és necessari:

a) Quan la cessió està autoritzada en una llei.

b) Quan es tracti de dades recollides de fonts accessibles al públic.

c) Quan el tractament respongui a la lliure i legítima acceptació d’una relació jurídica el desenvolupament, el compliment i el control de la qual impliqui necessàriament la connexió del tractament esmentat amb fitxers de tercers. En aquest cas, la comunicació només és legítima quan es limiti a la finalitat que la justifiqui.

d) Quan la comunicació que s’hagi d’efectuar tingui com a destinatari el defensor del Poble, el ministeri fiscal o els jutges o tribunals o el Tribunal de Comptes, en l’exercici de les funcions que té atribuïdes. Tampoc no cal el consentiment quan la comunicació tingui com a destinatari institucions autonòmiques amb funcions anàlogues al defensor del Poble o al Tribunal de Comptes.

e) Quan la cessió es produeixi entre administracions públiques i tingui com a objecte el tractament posterior de les dades amb finalitats històriques, estadístiques o científiques.

f) Quan la cessió de dades de caràcter personal relatives a la salut sigui necessària per solucionar una urgència que requereixi accedir a un fitxer o per fer els estudis epidemiològics en els termes que estableix la legislació sobre sanitat estatal o autonòmica.