dimecres, 12 de setembre del 2007

Referèndums

Ja comença el nou curs polític i com cada any es repeteixen els mateixos temes de debat. Aquest cop ha estat la proposta de ERC de fer un referèndum al 2014. Ja sabem que aquest plantejament es fa preparant l’espai polític per les properes eleccions generals i per això no dedicaré ni una línia més a aquest tema, però sí als referèndums o consultes populars en general.
La consulta popular és per a mi la base de la democràcia. Una democràcia no és anar a votar cada 4 anys a una sèrie de personatges, preseleccionats prèviament, perquè facin el que vulguin durant el seu període de mandat, afavorint a sovint o seguint les instruccions de personatges sense representativitat, però amb un gran poder econòmic. La democràcia és escoltar al poble i actuar amb conseqüència i per això em sembla totalment antidemocràtic que les consultes populars estiguin limitades.
Jo no puc fer una consulta entre els meus veïns per saber com volen solucionar temes importants com són el disseny del barri, la neteja o la seguretat ? No pot un alcalde consultar als seus conciutadans si volen un parc o una zona residencial? No pot una Comunitat Autònoma demanar la seva opinió en temes fonamentals com va passar amb l’estatut?
Una altre cosa són les conseqüències legals o vinculants d’aquesta consulta. Jo puc consultar als meus veïns si volen una vorera feta de marbre, però aquesta consulta no vincula legalment a l’ajuntament fer-nos cas. Això sí, si es fa la consulta, segur que s’aconseguirà una reflexió per part dels que han d’executar l’obra.
Insto als poder públics perquè treballin per aconseguir que les consultes popular siguin legals i que no s’entorpeixi, sinó que es faciliti la seva celebració. Segur que així tindrem una millor democràcia encara que a alguns prefereixin la llibertat vigilada.