dijous, 6 de març del 2008

El negoci de l’aigua

Aquests darrers dies es parla molt de la sequera, de la necessitat d’estalviar i fer un consum responsable de l’agua. Però aquesta preocupació es fa palpable en l’actuació dels responsables? Doncs jo diria que no.

Aquests dies hem vist com es malbarata l’aigua amb pèrdues importants en la xarxa de distribució, com el cas de Badalona, i n’hi ha d’altres. Per exemple l’altre dia es comentava que la xarxa de distribució de la ciutat de Berga perdia el 50% de l’aigua. L’alcalde de la ciutat va desmentir aquesta xifra i va dir que només es perdia el 30%. El 30% ? No creieu que aquesta xifra és inacceptable ?.

Però a l’article d’avui no volia parlar d’aquest tema, sinó d’un altre més maliciós encara. El negoci que es fa amb l’aigua, un bé de primera necessitat que es de tots, però que uns pocs se n’aprofiten. Us posaré dos exemple, el primer és d’aigües de Barcelona i correspon a la meva vivenda habitual i el segon és de Sorea (Servei municipal d’aigua d’Alcanar) on resideixo en el meu temps lliure.

En la factura de Aigües de Barcelona la factura d’aigua trimestral puja a 33, 43 € sense IVA, per un consum de 16 m3 d’aigua. D’aquesta factura el consum d’aigua és de 6,37 €, és a dir, només el 19% de la factura. La companyia ja té els ingressos assegurats, encara que no consumeixis aigua i per l’altra banda és molt poc incentivador de l’estalvi, ja que aquest, repercuteix molt poc en la factura.

En la factura de Sorea la factura trimestral puja a 28,64 € IVA inclòs, però em cobren un mínim de 36 m3 d’aigua encara que no els consumeixi. Si us fixeu en la meva residència habitual en consumeixo 16, és a dir, que on passo alguns caps de setmana segur que consumeixo molt menys encara. I si estalvio tant que no consumeixo aigua ? Doncs pagaré el mateix, 36 m3.

És a dir, vosaltres aneu estalviant, que jo m’aniré forrant. Quin interès té una empresa per l’aigua que es perd o es llença, si la seva facturació no es veu afectada, ja que el producte es gratuït i té els ingressos assegurats amb aquestes factures abusives.

A sobre l’administració encara ens diu que pugen els cànons perquè la gent consumeixi menys. Quina cara més dura!!! Si volem que la gent consumeixi menys els que s’ha de fer es cobrar només per l’aigua consumida, d’aquesta manera quan menys gastis, menys pagues i per tant, funcionarà com a incentiu.

No vull dir que llancem l’aigua, ni molt menys, s’ha d’estalviar, però si que vull denunciar el cinisme d’alguns que fan negoci d’un bé tant preuat com l’aigua i d’altres, com l’administració, que permet l’abús respecte al consumidor i a demés que es malbarati l’aigua d’aquesta manera.

L’altre dia vaig sentir algú que deia una frase extraordinària que més o menys volia dir que, si en lloc de ser aigua (que no els hi costa diners) fos petroli el que s’escapés de les canonades, haurien rodat molt caps amb la fuita de Badalona i segur que ja estaria reparada fa molts anys.