dimarts, 15 de gener del 2008

La cruïlla del profeta

Un dia el profeta caminava pel desert d'equipaments que tenim a les escoles i es va quedar astorat. Per primer cop no tenia resposta a una qüestió i això el va preocupar, si això es repetia més vegades, podia acabar sent conseller d'ensenyament. La reflexió en la que estava immers des de feia molt de temps era tant senzilla de plantejar com difícil de respondre, fins i tot, per a ell. La reflexió era la següent :
  • "En el primer somni tinc 10 alumnes que es preparen per a superar el batxillerat. Al final de curs 5 d'ells no han pogut superar el fort ritme del profeta, però els altres 5 han aconseguit la màxima puntuació al batxillerat i a la selectivitat. Després d'uns quants anys els alumnes que van superar la selectivitat gràcies a la seva gran formació, han triomfat en els seus respectius estudis i carreres professionals. Cada any porten una panera per Nadal al seu profeta i guia espiritual com a agraïment. La resta van quedar exclosos d'una formació superior i això els ha marcat profundament el seu futur".
  • "En el segon somni torno a tenir 10 alumnes que es preparen per a superar el batxillerat. Al final de curs tots 10 aconsegueixen superar el curs i la selectivitat, però amb un nota mitjana de suficient. Després d'uns quants anys la sort dels diferents alumnes ha estat desigual. Alguns no van poder superar els estudis universitaris, però a d'altres els va anar força bé, però marcats pel menor nivell dels estudis realitzats al batxillerat".
Ara el profeta ha d'escollir el camí. Pot decidir cercar l'excel·lència acadèmica i seleccionar per un costat als alumnes i per l'altre donar resposta a aquells alumnes, molts cops oblidats, que volen i poden donar màximes prestacions acadèmiques, sacrificant aquells que, per diferents motius, no poden seguir el ritme. L'altre camí és aconseguir un ritme on tots puguin avançar, sacrificant en part, als alumnes d'elit, però aconseguint un sistema més just per a la resta.

El profeta, que ho sap tot, ja sap que alguns de vosaltres pensa que la millor solució es aconseguir 5 excel·lents i 5 suficients i teòricament tindria raor. Però el profeta, que és un home d'acció no vol solucions teòriques, sinó aquelles que es puguin portar a terme.

Ara us toca a vosaltres, deixebles meus, dir la vostra. Ara heu de demostrar al profeta que sou mereixedors de la seva atenció.