dimecres, 22 d’octubre del 2008

De professió especulador

Fa unes setmanes apareixia en el Periódico el senyor Georges Soros donant la seva opinió sobre la situació econòmica i indicava que era multimilionari i especulador.

Ja sabem que fer-se multimilionari amb una feina honrada és més que difícil, però acceptar com a professió especulador hem sembla molt fort. També s’ha de dir que dies més tard va a tornar a aparèixer i ja no el van etiquetar d’especulador (encara que ho continua sent).

Sabem que especular no és contrari a la llei, encara que és molt poc ètic. Si ho fa un simple mortal com nosaltres, no té cap mena de repercussió, ja que les quantitats invertides respecte al total són insignificants. Però quan per especular es disposa d’una quantitat immensa de diners la cosa canvia. Un especulador d’aquesta mena pot influir directament en la borsa, fent que pugi o baixi només amb la seva intervenció. Per tant, ell pot jugar a fer fluctuar la borsa per treure un benefici econòmic. Podríem afirmar que treu els diners als petits i indefensos inversors, que no coneixen els seus jocs, per quedar-se’ls ells.

En el món de l’empresa, si no tinc mal entès, quan una empresa d’un sector determinat té la capacitat de controlar el seu mercat, es diu, que té una posició dominant i , per tant, es vigila a través d’organismes de control perquè no faci pràctiques monopolístiques, assegurant així la lliure competència.

Però en la borsa que jo sàpiga no hi ha cap mena de control sobre aquestes persones o entitats que tenen aquesta capacitat d’influència tant gran. Considero que s’ha de potenciar l’economia productiva que dóna un valor afegit i lluitar o controlar aquesta economia de l’especulació que obté beneficis sense aportar res al mercat. S’han de crear organismes de control perquè vetllin pel joc net i limitar aquesta mena de pràctiques, fins eradicar l’especulació com a ofici.