divendres, 3 d’octubre del 2008

El fons de garantia

Avui he llegit que el fons de garantia a l’Estat per a cobrir possibles problemes financers i que els estalvis dels ciutadans, que tenen dipositats en bancs i caixes, estiguin garantits, és el més gran de total la Unió Europea i que supera els 6.000 milions d’euros.
A priori, aquesta informació m’ha donat tranquil•litat, però com que estava avorrit prenen un cafè he decidit fer algunes operacions matemàtiques :

• Si tenim 6.000 milions de pot i garantim 20.000 € per cada compte, Quantes comptes podem cobrir ? La resposta és senzilla, podem cobrir 300.000 comptes.

• Si per simplificar, considerem que a l’Estat Espanyol tenim 40 milions de ciutadans, un compte per família, que estan formades por 4 persones, llavors surten 10 milions de comptes.

• En resum podríem garantir aproximadament el 8% dels comptes totals.

Si un banc o caixa fa fallida, el fons segur que és suficient per aguantar el cop. Però que passaria si augmentem el nombre de bancs i caixes que passessin dificultats greus? Podria passar que el fons fos insuficient, si es produís una fallada general del sistema financer.
Crec que en aquests moments d’incertesa, no es pot descartar cap possibilitat i s’hauria de recalcular els riscos, davant una situació nova de crisis que no té antecedents històrics.