divendres, 17 d’octubre del 2008

La crisis hauria de ser una oportunitat

Què la crisis serà profunda ja no s'atreveix a negar-ho ni el més optimista dels optimistes. Òbviament ara és el moment d'intentar apagar l'incendi i que aquest faci el menys mal possible. Ara bé, crec que la crisis ha de ser una oportunitat única per fer una reflexió del model econòmic i social que tenim actualment, aprofitant que tots els neoliberals i tots els partidaris d'un sistema econòmic sense regular estan amagats sota les pedres.

Un sistema econòmic basat en el creixement no és viable a llarg termini i és molt senzill de demostrar. Si partim d'una unitat i cada any doblem la xifra anterior, està clar que el primer any serà 2 i després 4, 8, 16, etc. En 10 anys la xifra arriba als 1024, és a dir, hem crescut 1024 vegades. Però quan hem arribat als 20 anys ja hem crescut més d'un milió de vegades, és a dir, la progressió s'enfilarà exponencialment fins a l'infinit. Per tant hem de cercar nous models que ens donin benestar, però que siguin sostenibles a llarg termini.

I el model social? Hem viscut un dels períodes més pròspers i amb més generació de riquesa de la història. Però la pregunta que ens hem de fer és, com a repercutit aquest fet sobre el benestar de les persones? A mi em sembla una paradoxa que després de generar tanta riquesa, tinguem com a resultat a la societat més endeutada de la història. La incorporació de la dona al mercat laboral i l'augment de l'ingrés familiar ha estat absorbit parcialment per l'augment del cost de la vida en general i el de l'habitatge en particular. Si afegim que ens hem transformat en una societat de consum, encara hem sortit perdent.

Si la societat ha avançat no és normal que les jornades laborals no parin d'augmentar. On està el progrés ? No és que la gent no treballi 35 hores, sinó que en fa moltes més de 40 setmanals. I això es reflexa en els nens. Un nen de 12 anys fa 30 hores de classe a la setmana. Si li afegim 1 hora al dia de deures, que sempre en tenen i una altre hora per fer diverses activitats extraescolars, ja sumen una jornada laboral igual a la d'un adult. I encara es demana que en facin més. És coherent això ?

Jo proposo una jornada laboral més coherent on s'augmenti la productivitat i és redueixi la jornada laboral. També s'han de racionalitzar els horaris comercials i reduir-los considerablement. Amb Internet, que podem comprar en línia, ja no té sentit obrir tantes hores.

S'ha de racionalitzar el calendari escolar amb criteris pedagògics i tenim en compte les particularitats climàtiques i millorant, per tant, la climatització dels centres.

En resum, si vivim en una societat avançada i rica, ens ha de permetre viure millor i gaudir més de la família i del temps lliure. Una societat on la cultura i l'educació siguin els pilar bàsics per una societat del coneixement modera i sostenible que ens permeti mantenir la riquesa, sense esclavitzar a la societat.