dimarts, 19 de febrer del 2008

El profeta i l'avaluació d'interins

Anava un dia el profeta passejant pel temple del saber i es va assabentar que venien a avaluar a un dels seus companys de professió. Segons l’acord que havien arribat el departament i els sindicats sobre l’estabilitat dels interins, aquests estaven obligats a fer un curs de formació i a ser avaluats.
El profeta marxà pensant si era normal que es deixés a un professional exercir la professió abans de ser avaluat. Al final va arribar a la conclusió que devia ser per quedar bé cara a la galeria, però que lògicament tots superarien la prova.
El company del profeta, venia de treballar a cicles i va aterrar a l’ESO enganyat, perquè misteriosament una de les places del nostre departament és de cicles, encara que no hi han cicles en el nostre centre i per tant es va trobar donat classes als Esitos. El nou company era tímid i encara estava tendre per treballar a les trinxeres, però a la vegada, molt voluntariós, treballador i amb ganes de fer la feina el millor possible.
Un dia arriba al meu guia espiritual i em diu : Profeta, m’han dit que se’l volen carregar !!!! Impossible !!!!, va dir. Doncs no era impossible, era una realitat i no va superar la prova. La seva indignació creixia, no només per suspendre’l, sinó per la hipocresia que aquest fet representava.
Us imagineu a un pilot de línies aèries que durant dos anys ha estat portant passatgers de Barcelona a New York, que quan arriba en el seu últim vol li comuniquin que no ha passat les proves de pilot, que no està capacitat per volar, però que podrà seguir pilotant un any mes?
Si s’ha de fer una prova, s’hauria de fer abans de poder exercir la professió o exercir-la amb la supervisió d’un professor habilitat, és a dir amb el format de mestre i deixeble.
Si aquest company no ha passat la prova, és a dir, segons el departament no està capacitat per exercir la professió, no l’haurien de despatxar immediatament ? Com se li permet seguir exercint la professió ?
I els alumnes? No tenen dret els seus pares a saber que han tingut un professor “incompetent” segons el criteri del departament ?
El que més indignà al profeta va ser que el departament d’ensenyament, perdó d’educació, no sigui capaç ni d’ensenyar, ni d’educar, ni d’avaluar d’una forma coherent, digne i professional, al professorat d’aquest país.